Υλικό : Λίστα Καταγραφής Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής

Η καταγραφή των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής ενός παιδιού είναι μία πολύ βασική πηγή άντλησης πληροφοριών και γνώσεων τόσο περί του ίδιου του παιδιού όσο και του περιβάλλοντός του. Η ενημέρωσή των παιδαγωγών - θεραπευτών/τριών για το πλήθος δραστηριοτήτων, την ποιότητα αυτών καθώς και την κατανομή του χρόνου του παιδιού μέσα στην ημέρα κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε εμείς μαζί του, είναι μία πολύ χρήσιμη διαδικασία καθώς η πραγματικότητα ανάγεται σε πολυπρισματική. 


Η διαδικασία της καταγραφής μπορεί να είναι χρήσιμη και για περαιτέρω διαδικασίες όπως είναι η πληροφόρηση για μία μεμονωμένη δραστηριότητα, η εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής (μπάνιο, πάνα κτλ), η ποιότητα και ποσότητα ύπνου, η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού και η λίστα αυτών των διαδικασιών ολοένα και μεγαλώνει ανάλογα με την ανάγκη και με το εκάστοτε παιδί.

Παρακάτω θα βρείτε μία εβδομαδιαία λίστα καταγραφής ανά μισάωρα που μπορούμε να μοιραστούμε με τους/τις κηδεμόνες.  Η χρήση της λίστας αυτής θα πρέπει να γίνεται με βάση τη συνεργασία που έχουμε ήδη δομήσει με τους/τις κηδεμόνες, τις ανάγκες του περιβάλλοντος και του πλαισίου αλλά και την αρχική θέσπιση ενός συγκεκριμένου στόχου. Προσαρμογές και διαβαθμίσεις καλό είναι να πραγματοποιούνται καθώς δεν υπάρχει μία καθολική χρήση μίας τέτοιας φόρμας.


--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------







Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης

Εργοθεραπευτής, ΜΕd

Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

Εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού



Ενδεικτική Βιβλιογραφία

American Occupational Therapy Association. (2014). Occupational Therapy Practise Framework: Domain & Process (3rd ed). New York City.

BurkeJP. & SchaafRC. & HallTBL(2008). Family Narratives and Play Assessment. In L. D. Parham & L. S. Fazio (Eds.), Play in Occupational Therapy for Children. St. Louis: Mosby Elsevier. 

Hasselcus, B. R. (2011). The Meaning of Everyday Occupation (2nd ed.). Thorofare: SLACK Inc.

Lamport, N. K., Coffey, M. S. and Hersch, G. I. (1996). Activity Analysis and Application: Building Blocks of Treatment (3rd ed.). Thorofare: SLACK Inc.